Przeszczep tkanki tłuszczowej

Rys historyczny

Przeszczepy tłuszczu są obecnie bardzo popularne, ale koncepcja przeszczepiania tkanki tłuszczowej powstała dużo wcześniej. W 1893 roku próbowano wypełnić ubytki na twarzy za pomocą tłuszczu. W 1909 roku pobrany tłuszcz z brzucha wykorzystano do korekty okolic policzka. Od początku XX wieku wykorzystywano tłuszcz w zanikach połowiczych twarzy, zmianach atroficznych, defektach biustu. Od 1980 wraz ze wzrostem liposukcji rozpoczął się prężny rozwój przeszczepów tłuszczu.

Zalety metody:

  1. Tkanka tłuszczowa może być pobrana przez niewielkie nacięcia.
  2. Nie obserwujemy reakcji alergicznych.
  3. Pobranie nie pozostawia śladu, a wręcz przeciwnie – może być powiązane z liposukcją i modelowaniem miejsca dawczego.
  4. Tłuszcz jest miękki i wygląda naturalnie, nie jest immunogenny.

Wskazania:

  1. Twarz: lifting objętościowy, bruzdy, zmarszczki, dolina łez, wolumetria, policzki, okolica podoczodołowa, okolica wokół ust – zmarszczki palacza
  2. Szyja, dekolt, dłonie
  3. Miejscowe zaniki tkanki tłuszczowej
  4. Korekcja objętości
  5. Odmłodzenie skóry
  6. Blizny
  7. Genitalia
  8. Drobne ubytki skórne, estetyczne wypełnienie tkanek miękkich
  9. Starzenie skóry związane z utratą elastyczności, zanikiem włókien elastynowych i kolagenu, zmniejszenie grubości skóry
  10. Blizny pourazowe, potrądzikowe
  11. Starzenie genetyczne

Przeciwwskazania:

  1. Schorzenie wywołujące zaburzenia gojenia ran
  2. Ogólny zły stan zdrowia
  3. Brak dostatecznej ilości tkanki tłuszczowej
  4. Ostra choroba infekcyjna (z wyjątkiem HIV)
  5. Aktywny trądzik ze zmianami ropnymi
  6. Zaburzenia krzepnięcia
  7. Leki immunosupresyjne
  8. Brak zgody na zabieg
  9. Jest to zabieg ambulatoryjny, wykonany w znieczuleniu miejscowym
  10. Po zabiegu występuje kilkudniowy obrzęk i zasinienia

Przygotowanie pacjenta:

  1. Na 2 tygodnie przed zabiegiem zakaz przyjmowania: aspiryny, witaminy E, preparatów omega 3, żeńszenia, miłorzębu, imbiru
  2. Zakaz picia alkoholu na 2 dni przed zabiegiem
  3. Przygotowanie w domu lodu
  4. Badania laboratoryjne: morfologia, układ krzepnięcia, glukoza, antygeny Hbs, p/ciała anty HCV
  5. Bielizna uciskowa lub pas – ucisk na miejsce dawcze

Technika pobierania:

  1. Miejsca biorcze: brzuch, boczki, uda, ale także znad kolan, ramiona
  2. Znieczulenie tumescencyjne

Zalecenia pozabiegowe:

  1. Unikanie dotykania, gwałtownej mimiki, masażu bezpośrednio po przeszczepie tłuszczu
  2. Opatrunki uciskowe na miejsce dawcze
  3. Przy podaniach drobnych kropli i liniowo mała szansa przemieszczania przeszczepu
  4. Kompresy z lodu przez 24-48 godz., aby zminimalizować objawy zapalne
  5. Obserwacja przez pacjenta przez 1 tydzień miejsca dawczego i biorczego
  6. Obrzęk i zasinienia są normą po zabiegu!
  7. Kontrola po 6-8 tygodniach, obrzęki powinny być mniejsze a rezultaty zabiegu widoczne
  8. Jeśli planujemy kolejny zabieg, to nie wcześniej niż za 3 miesiące, gdy nastąpi rewaskularyzacja i ustąpią wszystkie obrzęki

Powikłania:

  1. Najczęściej hipo- lub hiperkorekcja
  2. Nierówności, grudki, zwapnienia lub cysty olejowe wyczuwalne pod skórą
  3. Obrzęki przez 2 tygodnie, ale czasem nawet kilka miesięcy zależy od objętości przeszczepu
  4. Zasinienia i krwiaki
  5. Bliznowacenie okolicy pobrania tłuszczu – rzadko
  6. Nierówności w miejscu pobrania, najczęściej w okolicach ud
  7. Infekcje – szczególnie w okolicy ust